Målselv varde - omstridt og bejublet ver... 1 av 3

Målselv varde - omstridt og bejublet verdenskunst


Målselv varde - omstridt og bejublet verdenskunst

I september 2005 ble Målselv varde åpnet på Olsborg i Målselv kommune. Kunstverket er laget av den verdenskjente naturkunstneren Alfio Bonanno.

Tusenårssted

Målselva var tusenårssted i Målselv kommune ved millenniumskiftet. I den forbindelse kom ideen om å lage et permanent kunstverk på Olsborg der vår tids hovedtransportvei E6 krysser elva, tidligere tiders viktige transportåre.

Naturkunst

Den kjente naturkunstneren Alfio Bonanno, opprinnelig fra Italia og bosatt i Danmark, var i bygda i annet ærend og hadde der forelsket seg i innlandsnaturen. Han laget en skisse til et kunstverk og så begynte kunstsnøballen å rulle. Fire år senere sto Målselv varde ferdig, bestående av 250 storsteiner, omkranset av 12 svartsvidde furuer.

Omstridt

Kunstverket har vært omstridt. I en kommune med økonomiske problemer ble det av noen sett på som et hån å bruke flere hundretusen kroner på kunst, og ikke skole, vei og eldreomsorg. Det mildnet litt at kommunen ikke brukte andre midler enn egeninnsats på byggingen av varden. Resten ble finansiert i et spleiselag av offentlige og private midler. Et annet omdiskutert tema var om varden var fin eller ikke. Kunst kan provosere og skape debatt, også i dette tilfellet. Dette førte til en del kreative og morsomme innspill i debatten. I perioden før byggingen av varden, ble det en natt i all hemmelighet reist opp et svært tre med rota opp ute i Målselva nedenfor stedet varden skulle plasseres, og i forbindelse med åpningen hadde en lokal bonde og kulturpersonlighet laget sin egen Målselv varde II på gårdstunet. Ikke som en kritikk, men som en artig kommentar til en positiv satsing på kunst og kultur i bygda.

Reisemål

Mange Målselvdøler, både de som var positiv og negativ til Målselv varde i utgangspunktet, ble stolte da den ble plukket ut som et av 200 kunstobjekter i boka Destination Art, utgitt på det anerkjente forlaget Thames & Hudson. Boka tar for seg kunstobjekter og arkitektur plassert i naturen rundt i hele verden som det er spesielt verdt å reise ut for å ta i øyesyn.

Forfatter
Bengt Øieroset
Publisert
05/02/2009
Lisens
Opphavsrett

Relaterte artikler

Anbefal en artikkel fra Wikipedia eller en annen godkjent kilde

Automatisk genererte artikler fra Wikipedia

Skulptur

En skulptur (av latin sculpere, «hugge ut») er et tredimensjonalt kunstverk av enhver type. Tradisjonelle skulpturer kan være hugget i stein eller tre, eller være fremstilt av materialer som bronse, gips eller porselen. Moderne skulpturer kan være laget av industrielle materialer som aluminium eller plast, og skulpturer kan også være ferdig produserte gjenstander (readymades) som kunstneren har valgt ut i en bestemt hensikt.

Kore (skulptur)

Kore (gresk Κόρη – pike/jomfru; flertall korai) betegner en type arkaisk gresk skulptur, hovedsakelig i marmor, opprinnelig malt.

Steinhuset (skulptur)

Steinhuset er én av skulpturene som er en del av Skulpturlandskap Nordland. Steinhuset er skapt av den danske kunstneren Bjørn Nørgaard og er plassert ytterst på Evenestangen ved Ofotfjorden i Evenes kommune. Skulpturen er av granitt fra Lødingen og har en høyde på 550 cm. Skulpturen ble satt opp i 1995.

Gresk skulptur

Gresk skulptur omfatter skulpturell billedkunst fra antikkens Hellas. Den deles vanligvis opp i tre deler: den arkaiske, den klassiske og den hellenistiske. Den klassiske perioden deles igjen inn i tre underperioder:

Kategori:Skulptur

Alt innhold fra Wikipedia er lisensiert under en Creative Commons 3.0 lisens