Framgardsstova


Framgardsstova

Framgardsstova er eit vanleg stovehus frå indre fjordstrok på Sunnmøre, slik dei såg ut frå slutten av 1700-åra og fram mot 1850. Stova er bygd i 1828 og stod på garden Habostad på Stranda før ho vart flytta til Sunnmøre Museum.

Opphaveleg var den ei treromsstove med stove, kammers og gang. I 1858 vart huset påbygd i eine kortenden med kammers og kammersgang (fordør). I kammersgangen er der grue. Denne vart truleg mura opp mot slutten av 1800-talet, samstundes med at røykomnen i stova vart fjerna og erstatta med ein kokeomn av jern. Huset var i bruk til sist på 1920-talet. På museet ligg stova i eit klyngetun med fleire hus frå Stranda: 3 stovehus, 3 stabbur, eldhus, sengabud og løe.

Forfatter
Siw Solvang
Institusjon
Stiftinga Sunnmøre Museum
Publisert
08/03/2011
Lisens
Opphavsrett

Relaterte artikler

Anbefal en artikkel fra Wikipedia eller en annen godkjent kilde

Automatisk genererte artikler fra Wikipedia

Matthew Stover

Matthew Woodring Stover (født 29. januar 1962 i Chicago, USA) er en amerikansk forfatter. Han er sannsynligvis mest kjent fordi han har skrevet 3 noveller til Star Wars. En fjerde novelle om Star Wars skal etter planen komme ut i 2011. Ellers så skriver han mest Science fiction-bøker.

Juno Stover-Irwin

Juno Jean Pope Stover-Irwin (født 22. november 1928 i Los Angeles i USA, død 2. juli 2011)[1] var en amerikansk stuper som deltok i de olympiske leker 1948 i London, 1952 i Helsingfors, 1956 i Melbourne og 1960 i Roma.

.museum

.museum er et generisk toppnivådomene (gTLD) på internett, utelukkende brukt av musèer, museumsorganisasjoner, samt individuelle medlemmer av museumsbransjen, slik som disse gruppene er definert av International Council of Museums (ICOM). Sammen med J. Paul Getty Trust etablerte ICOM MuseDoma (Museum Domain Management Association), under ledelse av Cary Karp, med formål å søke ICANN om å opprette et nytt gTLD, og å drive det hvis søknaden ble innvilget.

Museum

Et museum er en institusjon som samler, bevarer, forsker på og stiller ut kunstverk eller andre gjenstander som har vitenskapelig, naturhistorisk eller kulturhistorisk interesse. Museer spesialiserer seg vanligvis innenfor ett eller flere fagfelt, og har fagfolk med stor interesse for, eller med spesialutdanning innenfor disse fagfeltene.

Gamvik museum

Gamvik museum er et museum i Gamvik i Finnmark som ble grunnlagt av Gamvik Museums- og historielag i 1978. Bygdefolket engasjerte seg i å samle inn fotografier og gjenstander, og dette dannet grunnlaget for museets samlinger. I dag holder museet til i det nedlagte «Brodtkorbbruket». Fra 1990 til 1995 ble disse bygningene restaurert og tilpasset til museumsformål, og i 1998 kunne museet flytte fra de tidligere lokalene i Gamvik skole. Som ledd i den nasjonale museumsreformen, ble Gamvik Museum i 2006 del av selskapet Museene for kystkultur og gjenreisning i Finnmark. De andre deltakerne i det interkommunale selskapet er Gjenreisningsmuseet for Finnmark og Nord-Troms i Hammerfest, Nordkappmuseet i Honningsvåg, Berlevåg Havnemuseum i Berlevåg og Måsøy museum i Måsøy.

Alt innhold fra Wikipedia er lisensiert under en Creative Commons 3.0 lisens