Folkebadet i Atrå 1 av 3

Folkebadet i Atrå


Folkebadet i Atrå

Et lokalt ungdomslag etablerte bygdas første offentlige bad. Det var en viktig institusjon i noen tiår før alle hjem hadde installert rennende vann.

Det er over hundre år sida det første badehuset blei etablert men selv om drifta tok slutt på 50-tallet finnes det ennå spor etter denne institusjonen.

Bygningen blei overdratt til private og flyttet, den eksisterer på sett og vis fremdeles. Minnene om badinga i folkebadet er det ennå noen som bærer på.

Noen fotografier finnes fra tida som offentlig bad. Et bruddstykke av arkivet etter Ungdomslaget i Atrå er bevart.

Nok spor fra fortida til at vi kan si noe om Folkebadet i Atrås historie.

Forfatter
Kjetil H Djuve
Institusjon
Norsk Industriarbeidermuseum
Publisert
19/02/2010
Lisens
Opphavsrett

Relaterte artikler

Anbefal en artikkel fra Wikipedia eller en annen godkjent kilde

Automatisk genererte artikler fra Wikipedia

Hygiene

Hygiene er vedlikeholdet av sunne vaner. I moderne terminologi er det vanligvis brukt om renslighet. God hygiene fremmer god helse, komfort og motvirker sykdom. Ved god hygiene er det mindre sannsynlighet for å bli smittet, og om man er syk, kan man ved god personlig hygiene, minske risikoen for å smitte andre. Svartedauen spredte seg på grunn av dårlig hygiene.[trenger referanse]

Folkehelse

Folkehelse er «vitenskapen og kunsten å forebygge sykdom, skade, forlenge liv og fremme helse gjennom systematisk innsats og kunnskapsbasert valg av samfunnet, organisasjoner, offentlige og private, lokalsamfunn og enkeltpersoner» (1920, CEA Winslow). Befolkningen i denne sammenhengen kan være så liten som en håndfull mennesker, eller så store som alle innbyggerne i flere kontinenter (for eksempel i tilfelle av en pandemi). Folkehelse er vanligvis delt inn i epidemiologi, biostatistikk og helsetjenester. miljø, sosiale, atferds og – arbeidshelse er blant annet de andre viktige undergrupper.

Badstue

Badstue eller Badstu kan være et eget hus, eller et rom i et hus, gjerne knyttet til bad eller svømmeanlegg.

Kategori:Hygiene

Kategori:Folkehelse

Alt innhold fra Wikipedia er lisensiert under en Creative Commons 3.0 lisens