Flukten


Flukten

Det er ennå natt den 9. april 1940 og Moritz Rabinowitz gjør seg klar til å flykte bort fra Haugesund. Ruta som Rabinowitz og sjåføren Lars Engelsen tok denne natten gikk østover langs Vindafjorden, inn til Vikedal og gården Stølsmark ved Fjellgardsvatn. Der holdt Rabinowitz seg i skjul de første dagene etter at tyskerne hadde okkupert Norge.

Moritz Rabinowitz, født i byen Rajgrod i Polen i 1887, var eneste jøde i Haugesund i mellomkrigstiden. Han var forretningsmann, sterkt samfunnsengasjert og skrev over hundre avisinnlegg der han advarte mot Hitler og hans tilhengere. Da tyske okkupasjonsstyrker ankom Haugesund den 10. april 1940 var Moritz Rabinowitz den første de lette etter. Da hadde Rabinowitz allerede flyktet. Han gjemte seg flere steder i Nord-Rogaland og Sunnhordaland med hjelp fra hjemmefronten.

Fra sitt første skjulested holdt Rabinowitz kontakten med forretningen i Haugesund, noe som førte til at Gestapo kom på sporet av ham. Han flyttet derfor over til Roaldkvam på andre siden av Fjellgardsvatn der han lå under en stein i flere dager.

Den lokale motstandsbevegelsen brakte så Rabinowitz over fjellet til gården Tøsseteigen på Djuve i Åkrafjorden. Her ble det laget et gjemmested under gulvet i stuehuset med fluktvei til utmarka. Det ble også satt opp ei lita hytte i Eikjeskoro i marka overfor gården, som ble dekket av løv og bar. Han skjulte seg der når det ble for utrygt nede ved fjorden. Fra dette skjulestedet holdt han også kontakten med forretningen i Haugesund.

Tyskerne kom nok en gang på sporet av Rabinowitz og han ble ført videre til enda et skjulested. Denne gang til Toftekalven, ytterst i Skånevikfjorden. Kun en gård fantes på øya, og familien tilbød seg å skjule Rabinowitz. Han fikk flere ganger muligheten til å flykte til Island eller England med båt, men reiste aldri. Mot slutten av 1940 slo Gestapo til og tok Rabinowitz til fange ute på Toftekalven. Han ble sendt til Sachenhausen som politisk fange i 1941 og døde som følge av mishandling 27. februar 1942.
 

Forfatter
Grethe Paulsen Vie
Institusjon
Haugalandmuseene
Publisert
09/04/2010
Lisens
Opphavsrett

Relaterte artikler

Anbefal en artikkel fra Wikipedia eller en annen godkjent kilde

Automatisk genererte artikler fra Wikipedia

Mal:Norske WW2 medaljer

9. april

9. april er den 99. dagen i året, den 100. i skuddår. Det er 266 dager igjen av året.

9. april (illegal avis)

9. april var en av de illegale avisene som ble utgitt under den tyske okkupasjonen av Norge under andre verdenskrig.

Portal:Film/9. april

Wikipedia:Sletting/9. april

Det er på tide å ta inn over seg etterkrigstidas overordnede politiske målsetting: «Aldri mer 9. april». Jeg foreslår at artikkelen slettes. Det er nok å ta av mht datoer, og vi har jo klart oss uten 31. april i flere århundrer. Jeg vet ikke riktig hva som er det beste å gjøre mht lenkene hit, men det er sikkert noen som har forslag? Mvh M O Haugen (diskusjon) 1. apr 2013 kl. 07:59 (CEST)

Alt innhold fra Wikipedia er lisensiert under en Creative Commons 3.0 lisens