Flanellografen


Flanellografen

Husker du tavla med figurer man kunne sette opp og flytte rundt på?

I arkivet etter Norske Kvinners Sanitetsforening, Nordland fant vi en arkivboks med et stort stykke svart filt og mange figurer i papp. Dette er undervisningsmateriale som ble brukt på 1950-60 tallet, og kalles flanellograf.

Det sies i tilhørende bruksanvisning fra omtalte arkiv at ”flanellografen byr på mulighet for å nå også de elever om oppfatter bedre med øyet enn med øret.” Altså et visuelt hjelpemiddel - som sikkert var en kjærkommen avveksling for både lærer og elev!

Flanellografen kan godt betegnes som et kulturminne. Den er brukt i lang tid, og mange tidligere skole- og søndagsskoleelever husker nok denne undervisningsmetoden.

Forfatter
Solveig Lindbach Jensen
Institusjon
Arkiv i Nordland
Publisert
30/10/2010
Lisens
Navngivelse

Relaterte artikler

Anbefal en artikkel fra Wikipedia eller en annen godkjent kilde

Automatisk genererte artikler fra Wikipedia

Kategori:Kosthold

Kosthold er læren om hva vi bør (og ikke bør) spise, og hvordan ulike matvarer i forskjellige mengder i kosten virker inn på vår helse over tid.

Flanellograf

Flanellograf, også kalt flanellbrett og flanelltavle, er en spesiell tavle eller flate som brukes til å presentere informasjon og muntlige fortellinger. Flanellografen består av en tekstilduk, ofte av flanell, som spennes rundt en plate eller en ramme. Til flaten festes ulike flate bildefigurer av kartong, for eksempel bokstaver, tekster, former eller rollefigurer. Disse kan lett festes til og fjernes fra underlaget ved hjelp av baksiden som er dekket med filt eller sandpapir. Flanellografer har tradisjonelt blitt brukt i undervisning og på skoler.

Under Utdanning

Under Utdanning er Pedagogstudentene i Utdanningsforbundets medlemsblad. Bladet kommer ut tre ganger i året til alle organisasjonens medlemmer.

Grønn utdanning

Grønn utdanning er en samlebetegnelse på høyere utdanninger innen landbruk, skogbruk og miljø. Eksempler på grønne studieretninger er agronom, veterinær, husdyrvitenskap, landbruksforvaltning, avløser, plantevitenskap, landbruksøkonomi, arealplanlegging, skogfag og landbruksteknikk.

Utdanning i Storbritannia

Utdanning i Storbritannia er organisert separat for de fire britiske nasjonene England, Wales, Skottland og Nord-Irland.

Alt innhold fra Wikipedia er lisensiert under en Creative Commons 3.0 lisens