Edvard Munch: Huset brenner! (1927) 1 av 3

Edvard Munch: Huset brenner! (1927)


Edvard Munch: Huset brenner! (1927)

I ungdommen var Edvard Munch som gutter flest fascinert av branner og brannslukning. Da den nyanlagte arbeiderbydelen Balkeby brant til grunnen den 13 juni 1879, kunne den 15 år gamle Edvard veslevoksent og med tydelig facinasjon rapportere i sin dagbok: "I ettermiddag lød to brandskud. Jeg, Andreas og Laura skyndte os til Balkeløkken, hvor ilden var brudt løs. Da næsten alle husene var af træ greb ilden om sig med utrolig hurtighed. Ilden brød ud klokken 4 og mindre end tre timer vare 51 gårder nedbrændte. Da Balkeløkken var en af de fattigste strøg i Kristiania, er nøden stor blandt de brandlidte. Flere fik brandsår og en mand er savnet. Man tror at have fundet hans forkullede ben"

 

Som voksen mann og berømt kunstner kunne store branner fortsatt fange Munchs oppmerksomhet. Under en voldsom brann på Grønland i Kristiania den 17 september 1919 var Munch blant de mange tilskuerne, og inntrykkene fra brannen resulterte i både skisser, tegninger, et maleri og et litografi.

Dette er imidlertid en fortelling om brannen i hovedbygningen til Abbediengen gård som var en naboeiendom til Ekely der Munch bodde fra 1916 til sin død i 1944. Intil nylig kjente man denne historien kun fra noen få linjer i Rolf Stenersens biografi fra 1945: ”Edvard Munch – nærbilde av et geni”.

Bildet er et av Munchs mindre kjente malerier, og det ble tidligere kalt ”Brann i hospitalet”, trolig på grunn av kvinnene i forgrunnen som kan ha blitt tolket som sykepleiersker. Bildet ble tidligere datert til 1925, da enkelte oppslagsverk feilaktig har lagt brannen til dette året. Dagen for branndramaet var imidlertid onsdag 31 august 1927.


Tegneseriestripa av passasjen fra Rolf Stenersens bok er tegnet av Steffen Kverneland, fra "Kanon 1", Oslo, No Comprendo Press, 2006


Fortellingen er en del av fortellerens artikkel: ”Histoire, événements et récits” i utstillingskatalogen ”Edvard Munch : l'oeil moderne”, Centre Pompidou, Paris, 2011
 

Forfatter
Lasse Jacobsen
Institusjon
Munchmuseet
Publisert
11/07/2012
Lisens
Opphavsrett

Relaterte artikler

Anbefal en artikkel fra Wikipedia eller en annen godkjent kilde

Automatisk genererte artikler fra Wikipedia

Alt innhold fra Wikipedia er lisensiert under en Creative Commons 3.0 lisens