Vi vil ha att treskjeene våre - dissa me...

Vi vil ha att treskjeene våre - dissa metallskjeene er så varme og klamme å eta ta!


Vi vil ha att treskjeene våre - dissa metallskjeene er så varme og klamme å eta ta!

Jeg rydder og kaster for tiden. Det gamle bestikket fra hytta går på loppemarked - det har en design som for lengst er utgått på dato! Nå sitter jeg her med en enkel treskje, godt brukt og med brukket skaft - kan det vare noe å ta vare på? Bladet er silkemykt og slitasjen viser at den må være brukt i lang tid etter at skaftet brakk.

Det er skjea til min oldefar Ole Taraldsen Øverlie. Han var sølverksarbeider på Kongsberg – en traust sliter. Skjeen brukte han til han døde i 1923, men da var det da vanlig med metallskjeer?

En storbonde på Nes på Romerike byttet ut treskjeene i drengestua med nyinnkjøpte metallskjeer en gang tidlig på 1900-tallet. Han mente det ville være godt for tjenestefolket å få moderne bestikk. Men neste dag kom en av de eldste husmennene med felles beskjed: "Vi vil ha att treskjeene våre - dissa metallskjeene er så varme og klamme å eta ta!"

Det var vel slik han tenkte Ole Øverlie også. Treskjea kjente han godt, den var glatt og god å spise med og den holdt seg kald selv om grauten eller suppa var aldri så varm.

Jeg legger den tilbake i skuffen der jeg fant den. Det hender jeg tar den fram stryker over det silkemyke bladet med håndbakken og filosoferer litt over livet og verdier før og nå.

 

Forfatter
Jon Birger Østby
Institusjon
ABM-utvikling
Publisert
09/01/2009
Lisens
Opphavsrett

Relaterte artikler

Anbefal en artikkel fra Wikipedia eller en annen godkjent kilde

Automatisk genererte artikler fra Wikipedia

Teknikk

Teknikk (gresk, techne, håndverk, dyktighet, kunst) er en måte å gjennomføre en oppgave på som i utgangspunktet ikke er åpenbar eller enkel.

Historie

Historie er studiet av fortiden, hovedsakelig den menneskelige historien som er basert på skriftlige kilder, men tiden fra før skriftlige kilder eksisterer som kalles for forhistorie omfattes også av historiefaget med de begrensninger det omfatter. I generell mening omfatter historie vitenskapelige og arkeologiske oppdagelser om fortiden. I senere tid har det blitt en økt interesse for muntlig fortellinger og tradisjoner som har blitt videreført fra generasjon til generasjon da annen dokumentasjon ikke foreligger. Ny teknologi som fotografi, lydopptak, og film er blitt dokumentasjon for nyere historie.

En historie

En historie (utgitt 1997) er den eneste EPen fra det norske viking metal bandet Vanaheim.

Nomenklatur (teknikk)

Nomenklatur i teknikken forståes som en måte å beskrive et produkt på. Beskrivelsen kan angi en produkttype som igjen kan finnes i flere varianter, versjoner eller årsmodeller. Det finnes ingen norm for teknisk nomenklatur. En produksjonsfabrikk som har et produktutvalg med tre produkter kan tenkes å kalle disse henholdsvis produkt 1, 2 og 3 når de omtales. Det er da produktnavn som tildeles av produsenten og har betydning i daglig arbeid med produktet.

Marin teknikk

Marin Teknikk er et fem-årig masterprogram / sivilingeniørstudie ved NTNU. Den første halvdelen av utdannelsen foregår hovedsakelig på Gløshaugen (hoved-campus), mens siste halvdel foregår på Marinteknisk senter (MTS), lokalisert på Tyholt. Studiet omfatter emner innen olje- og gassutvinning, fiskeriteknologi og havbruk og skipsteknikk.

Alt innhold fra Wikipedia er lisensiert under en Creative Commons 3.0 lisens