Vi vil ha att treskjeene våre - dissa me...

Vi vil ha att treskjeene våre - dissa metallskjeene er så varme og klamme å eta ta!


Vi vil ha att treskjeene våre - dissa metallskjeene er så varme og klamme å eta ta!

Jeg rydder og kaster for tiden. Det gamle bestikket fra hytta går på loppemarked - det har en design som for lengst er utgått på dato! Nå sitter jeg her med en enkel treskje, godt brukt og med brukket skaft - kan det vare noe å ta vare på? Bladet er silkemykt og slitasjen viser at den må være brukt i lang tid etter at skaftet brakk.

Det er skjea til min oldefar Ole Taraldsen Øverlie. Han var sølverksarbeider på Kongsberg – en traust sliter. Skjeen brukte han til han døde i 1923, men da var det da vanlig med metallskjeer?

En storbonde på Nes på Romerike byttet ut treskjeene i drengestua med nyinnkjøpte metallskjeer en gang tidlig på 1900-tallet. Han mente det ville være godt for tjenestefolket å få moderne bestikk. Men neste dag kom en av de eldste husmennene med felles beskjed: "Vi vil ha att treskjeene våre - dissa metallskjeene er så varme og klamme å eta ta!"

Det var vel slik han tenkte Ole Øverlie også. Treskjea kjente han godt, den var glatt og god å spise med og den holdt seg kald selv om grauten eller suppa var aldri så varm.

Jeg legger den tilbake i skuffen der jeg fant den. Det hender jeg tar den fram stryker over det silkemyke bladet med håndbakken og filosoferer litt over livet og verdier før og nå.

 

Forfatter
Jon Birger Østby
Institusjon
ABM-utvikling
Publisert
09/01/2009
Lisens
Opphavsrett

Relaterte artikler

Anbefal en artikkel fra Wikipedia eller en annen godkjent kilde

Automatisk genererte artikler fra Wikipedia

Teknikk

Teknikk (gresk, techne, håndverk, dyktighet, kunst) er en måte å gjennomføre en oppgave på en måte som i utgangspunktet ikke er åpenbar eller enkel.

Kategori:Teknikk

Slange (teknikk)

En slange er et hult og fleksibelt rør for å frakte væsker eller gasser fra ett sted til et annet. Formen er vanligvis sylindrisk, med et sirkulært tverrsnitt. De brukes innen alt fra industri og landbruk til medisin, brannslukking, varme-, ventilasjons- og sanitærteknikk og dykking.

Waldo(teknikk)

Waldo er den amerikanske sciencefictionforfatteren Robert A.Heinleins navn på en håndformet manipulasjonsmekanisme. Styringen ligger i et par hanskeformede redskaper der enhver bevegelse og kraft som blir registrert brukt, blir overført til «arbeidshendene», som kan være av størrelse fra mikroskopiske til enorme. Ved hjelp av elektronisk feedback, vil arbeideren føle hvor stor kraft som til enhver tid brukes på arbeidsstykket. Ved hjelp av elektronmikroskop eller stereoskopisk TV kan arbeidet styres ved hjelp av synet.

Teknikk (sport)

Teknikk innen sport refererer til de handlingene en idrettsutøver foretar, og hvordan utøveren løser en gitt bevegelse eller en sammensetning av bevegelser. I spesielt lagidretter står handling tett sammen med taktikk, eller valg av riktig handling til riktig tid.

Alt innhold fra Wikipedia er lisensiert under en Creative Commons 3.0 lisens