Varangerværet del II 1 av 3

Varangerværet del II


Varangerværet del II

Gone with the wind – fortelling om de uforglemmelige orkanene i Varanger!

Varangerværet i den nordøstlige delen av Norge kan være heftig og for mange ugjestmildt. Likevel har varangerfolket gjennom historien trosset natur, umildt vær og vind og fortsatt sin eksistens nettopp her.

Her presenteres den andre av to digitale fortellinger om været i varangerområdet. Materialet er hentet fra Finmarksbibliotekets arkiv hvor det oppbevares. Tekstene har opprinnelse fra avisa Finnmarken (tidligere Finmarkens amtstidende) og Norsk meteorologisk årbok. Bildene og kartutklippene er i hovedsak hentet fra ulike samlinger oppbevart hos Finmarkbibliotekets fotosamling.

Prosjektet som helhet har utgangspunkt i den offisielle arkivdagen. Arkivdagen ble arrangert lørdag 13. november 2010 og hadde denne gang "vær og klima" som tema.

Det ble først laget en utstilling i bibliotekrommet på Vadsø bibliotek, med tekster, bilder og i tillegg gamle vinterklær fra Vadsø museum, deretter ble de digitale klimafortellingene laget.

 

Bilder fra utstillingen er også lagt ut på facebook

Forfatter
Helena Maliniemi, Sonja Siltala, Rønnaug Ryssdal, Mads Munkvold, Edward Safin, Kari Noodt, Jørn-Are Johansen
Institusjon
Finnmark fylkesbibliotek
Publisert
28/02/2011
Lisens
Opphavsrett

Relaterte artikler

Anbefal en artikkel fra Wikipedia eller en annen godkjent kilde

Automatisk genererte artikler fra Wikipedia

Subarktisk klima

Subarktisk klima er et klima med lange og kalde vintrer, og korte, men forholdsvis varme somre. Man finner stort sett denne typen klima i områder som ligger lang borte fra havområder som kan påvirke været, hovedsakelig mellom 50º og 70ºN. Siden man mangler slike landmasser på den sørlige halvkulen, har man ikke denne typen klima her. I Köppens klimaklassifisering er subarktisk klima en del av gruppe D, som er kontinentalklima, og går under bokstavkodene Dfc, Dwc, Dfd og Dwd.

Vardar

Vardar (makedonsk: Вардар, gresk: Αξιός – Axios) er ei elv på Balkan. Den har et nedbørfelt på omkring 25 000 km², og en lengde på 388 km.

Klima

Klima eller værlag er et steds gjennomsnittsvær, som oftest beregnet ut i fra en 30-års-periode. Vitenskapen som studerer klima heter klimatologi.

Mitt klima

Mitt klima(myclimate) er en ideell organisasjon som jobber for bevissthet rundt utfordringene fra klimagassutslipp knyttet til flytrafikk. Myclimate ble stiftet i Sveits i 2002, og i 2006 startet Framtiden i våre hender «Mitt klima» i Norge. Tilsvarende organisasjoner finnes også i Tyskland (500PPM GmbH) og i USA (Sustainable Travel International).

Kategori:Kulde

Alt innhold fra Wikipedia er lisensiert under en Creative Commons 3.0 lisens