Vandring på gjengrodd vei - Slettnes i K... 1 av 2

Vandring på gjengrodd vei - Slettnes i Karlsøy


Vandring på gjengrodd vei - Slettnes i Karlsøy

Vandring på gjengrodd vei. Minner om ei tid da tunge tak var nødvendig, at folket som bodde der var villig til å arbeide for fellesskapet.

Redskapene de brukte var spade, hakke, greip og trillebåre. Når en ser disse dype veigrøftene, hvor massen skulle fjernes og ny masse skulle legge på veien var det mange tunge tak.

De bygde for hele bygda. De startet med veien til den gården som låg lengst borte, ei halv mil uten for bygda. I protokollen viser ved avstemming at det var flertal for å starte med veien til gården Ystela.

Dette ble gjort på Slettnes i Karlsøy kommune i perioden 1934 -1940. Lignende veiprosjekt ble gjort på flere plasser i Troms.

Alle var med, det viser bildet, den minste Holger Jermiasen, han var 9 mnd. Den elste var 78 år, Elen Johansen. I bakgrunnen på bildet ser vi et hvit spistelt det var arbeidsbrakka. Fortalt av Agate Nilsen, som sitter fremst på bildet. I styret til Slettnes Veiforening var det 40% kvinner.

De samlet inn penger til veien med tilstelninger rundt i gårdene. Første året samlet inn kroner 192, omregnet til 2008 verdi utgjør det 6000,- kroner.

Disse karene på bildet og mange flere arbeidet for kr. 1,50 per dag, 8 times dag. Dersom de ikke arbeidet full dag gikk pengene til kassa i foreningen. Et tøft arbeidslag som aldre beklaget seg for de tunge tak.

Her er bilde fra ferdig veg gjennom bygda. Det er gjentene Helene og Agate som går på veien. Bygdefolket var godt fornøyd.

De startet opp med et nytt prosjekt, planlegging av molo for å lette heimfiske.

Forfatter
Ellinor Elvevoll
Publisert
26/11/2009
Lisens
Opphavsrett

Relaterte artikler

Anbefal en artikkel fra Wikipedia eller en annen godkjent kilde

Automatisk genererte artikler fra Wikipedia

Jeg er på vandring

Jeg er på vandring er et musikkalbum som ble utgitt av Gjertruds sigøynerorkester i 2003.

Viser på vandring

Viser på vandring er den andre viseboken fra plateserien Frem fra Glemselen, av Per Johan Skjærstad, utgitt på Aschehougs forlag i 1978. Mens den første boken Frem fra glemselen - Kjente viser fra en svunnen tid kun besto av visene fra de to første «Frem fra glemselen»-platene, var denne boken mere forseggjort. NRK laget TV-programmet Viser på vandring, som ble sendt våren 1978, med reprise året etter. I forbindelse med dette ga Per Johan Skjærstad ut denne boken. Det var også en etterspørsel på markedet siden de 5 hittil utkomne «Frem fra Glemselen»-platene hadde «sprengt alle norske platerekorder», for å sitere Plateselskapet Talent.

Et folk på vandring

Et folk på vandring er et musikkalbum med Lasse Johansen fra 1998.

Evig vandring

Evig vandring er et musikkalbum av Kjetil Nordfjeld & Christiania, utgitt i 2005. Dette er bandets debutalbum.

Pilegrims vandring

En pilegrims vandring fra denne verden til den tilkommende (engelsk original: The Pilgrim's Progress from This World to That Which Is to Come) er en kristen oppbyggelig fromhetsroman av John Bunyan, første del utgitt i 1678, andre del i 1684. Rammen for fortellingen er fortalt på tittelsiden: «in the similitude of a dream», det vil si fortalt i en drøms lignelse.[1] Boken ble en suksess i sin tid, og godt likt for sin folkelige prosa. En tid var det kun Bibelen som ble lest mer. William Thackeray tok tittelen Vanity Fair (Forfengelighetens marked) fra en setning i boken. Både Jonathan Swift og Daniel Defoe ble direkte og indirekte inspirerte, men ikke av bokens tungt religiøse tendens.

Alt innhold fra Wikipedia er lisensiert under en Creative Commons 3.0 lisens