Valen-skrinet


Valen-skrinet

På peishyllen i mitt barndomshjem stod et vakkert skrin, en liten kiste. Nøkkelen stod i låsen, men den var allikevel vanskelig å åpne. Da det omsider lyktes å få åpnet skrinet, viste det seg å være et artig lite familieminne.

Skrinet
I skrinet ligger en lapp med skrinets historie:

”Det gamle skrinet er fra Valen på sett og vis. Din oldefar eller oldemor hadde en slektning som var kommandant på Bornholm. Han var enkemann, og hans ugifte søster styrte huset for ham. Hun var på besøk hos dine oldeforeldre på Valen, og het Hanna Meidell. Da hun var kommet hjem igjen sendte hun skrinet med barnetøi til din oldemor. Din oldemor og Hanna Meidell avtalte at Thinka og Maja som var tvillinger skulle få komme til Bornholm når de ble voksne. Dette ble det intet av da Hanna Meidell døde lenge før den tid. Thinka og Maja var født i 1846 og var eldste søstre til din bestefar Johan Jørgen Ludvig Weltzin Undall. Skrinet er antagelig kommet til Valen i begynnelsen av 1850-årene.”

Det står ikke noe om hvem som har skrevet lappen, men av sammenhengen skjønner jeg at den er skrevet til forrige eier av skrinet, min far Axel R. Undall (1918-1993).
 

Det er heller ikke så vanskelig å finne ut hvem de fleste av de omtalte personene er, de er bosatt på Valen i folketellingen for 1865:

Oldefar er Axel Rosenkrantz Undahl (1807-1886)
Oldemor er Jakobine Fredrikke f. Weltzin (1817-1889)
Thinka er Anna Katrine Undall (1846-1920)
Maja er Marie Frimann Dahl Undall (1846-1898)
Bestefar, Johan Jørgen Ludvig Weltzin Undall (1854-1912), er skolegutt i Bergen i 1865.

Men kommandanten på Bornholm og hans søster Hanna Meidell har jeg ennå ikke funnet ut hvem var!

 

Lommeboken
I skrinet er det ikke lenger barnetøy, men en gammel sliten lommebok, og et lite brev: 

Gamlestuen 21/9-39
Kjære Axel
Tusind, tusind takk for senest. Ordentlig hyggelig. Håper du ikke blir skuffet over skrinet. Sedleboken har tilhørt vor oldefar kaptein Johan Ludvig Weltzien, jeg lot like godt den gå med, om du vil ha den.
Mange hilsener til dig og guttene fra Marga, Lol og Helma

 

Helma
Brevet er skrevet til min farfar Axel R. Undall (1885-1956). Marga, Lol og Helma var hans ugifte kusiner, som bodde sammen i huset sitt, Gamlestuen i Paradis i Bergen.  

Oldefar i brevet er Johan Jørgen Ludvig Weltzin 1790-1875, far til Jakobine Fredrikke Weltzin (1817-1889). I 1865 bodde han på Kambo i Etne i Sunnhordland.  

___________________________________________________

Denne fortellingen er et bidrag til DIS-Norges konkurranse om digitale familiehistorier. Lenke til mer informasjon om dette øverst i høyre spalte.

Forfatter
Siri Undall
Institusjon
DIS-Norge
Publisert
01/11/2009
Lisens
Opphavsrett

Relaterte artikler

Anbefal en artikkel fra Wikipedia eller en annen godkjent kilde

Automatisk genererte artikler fra Wikipedia

Brukskunst

Foreningen Brukskunst

Kategori:Brukskunst

Alt innhold fra Wikipedia er lisensiert under en Creative Commons 3.0 lisens