Ungdomshuset på Jøstølen 1 av 2

Ungdomshuset på Jøstølen


Ungdomshuset på Jøstølen

Ungdomshuset på Jøstølen.

Huset eies av ungdomslaget U.L.Framtia som ble stiftet i 1897.

Framtia var et ungdomslag for kretsen fra Spellvarden, Tranøya, Ringsøya og Kalsholmen i sør til Jøsundet og Klakkavågen i nord.

Året 1900 bestemte laget seg for å anskaffe fane. Materialer ble innkjøpt, og tre av lagets kvinner påtok seg å sy fanen. Det var Randine Gjøen, Johanna I Gjøstøl og Beret Gjøen. Fanen ble malt av Nikolai Gjøstøl og 10.juni 1900 ble fanen avduket.

For å klare å bygge huset, ble det innført en "fiskeskatt". Hver mann som var medlem av laget og som drev vinterfiske, skulle gi en skrei for hver 100 skrei han fikk på sin lott i det kommende vinterfiske. Skreiprisen var regnet ut til 32 øre pr fisk!

Huset stod ferdig i 1915. Innvielsesfesten ble holdt søndag 14.november 1915 og 150 mennesker var tilstede da formannen i laget, P Strand ønsket velkommen.

Han sa blant annet: " Dere ser at huset er oppført på en høy og værhård plett, men til gjengjeld har vi et fritt og vidt utsyn, intet stenger for øyet, og vi har for oss en skjønn natur, og jeg håper og ønsker at dette vil virke slik at alt som er godt og edelt, vil trives i dette hus, til hygge for oss selv og våre omgivelser".

Nikolai Gjøstøl født i fra Sygarden på Jøstølen har malt sceneteppet, kulissene og som nevnt også fanen. Han ble født i 1878 og ble etter hvert en kjent maler. Nikolai Gjøstøl etterlot seg flere flotte kunstverk på Smøla, før han utvandret til Amerika i 1905. Han malte ofte vegg og takdekorasjoner. I Amerika har han blant annet utsmykket forretningsbygg, kirker og flere teatre. Han kom tilbake til Norge flere ganger. Det var på et av sine besøk i hjemlandet han malte sceneteppet og kulissene i ungdomshuset. Han døde i 1935.


 

Forfatter
Rannei Botten
Institusjon
Smøla museum
Publisert
04/03/2011
Lisens
Opphavsrett

Relaterte artikler

Anbefal en artikkel fra Wikipedia eller en annen godkjent kilde

Automatisk genererte artikler fra Wikipedia

Alt innhold fra Wikipedia er lisensiert under en Creative Commons 3.0 lisens