Ulrick Riedl


Ulrick Riedl

I slutten av 1890-årene & første halvdel av 1900-tallet kom det mange handelsmenn til Bodø, også utenlanske.

 

Ulrick Erhard Riedl (1865-1942) var omreisende handelsmann. Med sine kofferter dro hans rundt & solgte varer. var en av dem. På hans gravstøtte på Bodø kirkegård står det at han kom fra Tjekkoslovakiet.

I Norge traff han Hilda Kaspara Nilssen fra Salangen. De ble gift & slo seg ned i Bodø, & kjøpte i 1907 Villa Birkelund. Huset i Parkveien 46 er et prakthus i sveitserstil, nå fredet av antikvariske myndigheter. Etter han brukes fortsatt ordet Riedlskogen om en tidligere trerik eiendom.

Riedl var døvstum. I Storgata 34 - krysset med Havnegata - drev han en "altmulig butikk". Her var alle slags varer, unntatt kolonialvarer. Fra gitarstrenger til finerplater. Ved dåpen til dattera Marie Barbara 29. august 1897 (nr 64) står det boghandler i kirkeboka. Når kundene kom inn i butikken hans måtte de skrive på ei blokk hva de skulle kjøpe. Riedl leste opp-ned-skrifta flytende, & før kunden hadde fullført setninga sto varene på disken. Han hadde noe både for barn – & voksne. M. Tjærandsen reise sin gård på det stedet etter 1945.

Riedl var en foretaksom person. Han ga ut postkort på eget forlag, mange med fotos av byfotograf Helgesen, & noen med de populære tegninger av hus & steder arrangert kunstnerisk på forsida. Riedl døde i 1942 i en alder av 77 år. Riedl var ikke av jødisk ætt, & hadde det ikke verre enn andre nordmenn under den tyske okkupasjonen.

Illustrasjonen er et brev fra Ulrick Riedl til Sveits før krigen [1939].

Fra Store norske leksikon henter jeg forklaringen på to av ordene på konvolutten til Riedl:

galanteri, pynt; det å være galant; ridderlighet. galanterivarer, eg. fransk betegnelse for elegante, kostbare gjenstander, gitt som gave for å smigre en person. Betegner nå nærmest nips, små luksusgjenstander el.l.

kortevarer, gammel betegnelse på varer som ikke blir målt eller veid, men solgt stykkevis, dusinvis el.l.: knapper, sakser, kammer & andre småsaker.
 

Denne fortellingen er et bidrag til DIS-Norges konkurranse om digitale familiehistorier. Lenke til mer informasjon om dette øverst i høyre spalte.

Forfatter
Viggo Eide
Institusjon
DIS-Norge
Publisert
30/10/2009
Lisens
Opphavsrett

Relaterte artikler

Anbefal en artikkel fra Wikipedia eller en annen godkjent kilde

Automatisk genererte artikler fra Wikipedia

Alt innhold fra Wikipedia er lisensiert under en Creative Commons 3.0 lisens