Arkeologi på badeøyene

Bleikøya, Lindøya og Hovedøya er populære utfartssteder for Oslo-folk om sommeren. Men visste du at det også er gjort flere arkeologiske funn på øyene?
Hovedøya er mest kjent, med sine klosterruiner fra 1100-tallet. Klosteret ble stiftet i 1147 av engelske cisterciensermunker. På 1840-tallet ble det gjort en arkeologisk utgraving inne i klosteret, og det ble funnet flere gjenstander som forteller om munkenes hverdagsliv- deriblant ulike typer kjøkkenutstyr og en spillebrikke. Det ble også funnet glasserte gulvfliser med vakker dekor. Inne i kirkeruinen er det gjort funn av flere graver, blant annet en barnebegravelse i en av vindusnisjene.

Mindre kjent er det at lokal stein sannsynligvis ble brukt for å bygge klosteret, og steinbruddene fremdeles er tydelige i terrenget både på Bleikøya og på Hovedøya. På Bleikøya forteller også gjenstandsfunn om aktivitet rundt bruddet i tidlig middelalder. I 2012 og 2013 ble det gjort nye funn ved hjelp av metallsøker på øya. Rett ved steinbruddet ble det funnet mynter datert til 1300-tallet. Myntene er engelske, og av typen Longcross penny. I tillegg ble det funnet en jernbarre fra vikingtid/ middelalder.

Det tidligste arkeologiske funnet fra øyene er fra Lindøya. Her ble det funnet en øks fra vikingtid under graving ved en av hyttene. Slike økser finner man ofte i graver fra perioden- kanskje har det vært en gravrøys på øya?

Share to