• Photo: Gro Agnethe Stokke (Opphavsrett)
  • Photo: Gro A Stokke (Opphavsrett)
  • Photo: Gro A Stokke (Opphavsrett)
  • Photo: Gro A Stokke (Opphavsrett)
  • Photo: Gro A Stokke (Opphavsrett)
  • Photo: Gro A Stokke (Opphavsrett)

Straumhella

Den 9. juni 1960 var det en artikkel med tittelen ”Alle tiders utfartssted skapes ved Rystraumen” i avisa Nordlys. Erling Bangsund ble intervjuet og sa blant annet følgende til avisen den gang. – For noen år tilbake dro jeg utover hit i den hensikt å kjøpe meg ei hyttetomt. Mens jeg underhandlet med en av grunneierne kom det for meg at saka sikkert kunne ha interesse for vår forening. Det må kunne opparbeides et større utfartssted her med adgang for alle friluftsinteresserte. Styret ga meg fullmakt til å erverve 10 mål for foreningens regning. Vedtaket var imidlertid formet slik at jeg samtidig fikk en utvidet myndighet til å underhandle om kjøp av mer grunn. I dag disponerer vi over et areal på i alt 234 mål fordelt på eiendommen Hella og Skavberg sa Bangsund i intervju til avisen.

På 1960 tallet var flere gamle hus i Tromsø rivningstruet, og Erling Bangsund mente disse best kunne bli tatt vare på ved å flytte de ut av byen. Tromsø Arbeiderforening tok på seg ansvaret for å ivareta Tromsøs eldre bebyggelse, og det ble foreslått å flytte flere eldre hus utover til Straumhella.  I en artikkel i avisa Tromsø datert den 18. mai 1964, står det følgende  -  Hittil har man konsentrert seg om å berge mest mulig over til Straumhella - og det later til at alle er enig om at det er uhyre kulturelt verdifult oppgave når de ser hva som er utrettet allerede der ute. Og kan nikke gjenkjennende til de gamle bymerker og se på dem med nye kjærlighetens øyne når de står restaurert og gjenskapt ute på Kvaløya. I artikkelsen står det videre at man da har en Arbeiderforening som kan ta på seg oppgavene å bevare det som er godt av det gamle, skal man være dypt takknemlig for.

I 1967 ble legatet Straumhella etablert for å ta vare på Hella som et friområde, og Arbeiderforeningen og Tromsø kommune var enige om vedtektene som innebar at eiendommene ved Rystraumen skulle overdras vederlagsfritt til legat Straumhella. Betingelsen var at området skulle brukes som friområde i framtida.

I dag er Hella et populært utfartssted, og en viktig turistattraksjon, og stedet kan beskrives som et unikt friområde med fine svaberg ut mot Rystraumen. I straumen er det et rikt fiskeliv, og mengden av småsei, torsk og andre fiskearter gjør stedet til en attraktiv fiskeplass. Disse gode fiskemulighetene, og aktiviteter som er relatert til dette utgjør kjernen av det som gjør området populært, sammen med fin utsikt mot Bentsjordtinden, Ryøya, de gamle husene og de øvrige minnesmerkene i området. Med den korte avstanden fra byen er stedet svært populært, blant annet for camping, eller ”landingsplass” for båtfolk, og turistpotensialet for området er stort. I dag eies området av Tromsø kommune.

Share to