Steinkastet ved Østervannet 1 av 3

Steinkastet ved Østervannet


Steinkastet ved Østervannet

En steinhaug ved Østervannet i Lardal er minnemerke over en mann som ble ranet og drept. Hans Røsholt fra Styrvoll passerer aldri haugen uten å kaste på en stein eller to.

 

Ved den gamle Heiveien mellom Lågendalen og Siljan, i nærheten av Østervannet i Lardal, ligger en haug med stein, et såkalt steinkast. Haugen kalles på folkemunne Oppkastet.
Sagnet forteller at en kar på vandring mot Lardal rastet i Siljan, og der røpet han innholdet i skreppa si. På Heiveien ble han overfalt, ranet og drept.

For å hedre minnet om mannen, begynte folk å kaste en stein hver gang de passerte åstedet for drapet. Om du ikke kastet stein på haugen, kunne det gå deg ille. Etterhvert ble det til en stor haug.

Omtrent halvparten av haugen forsvant da det ble anlagt ny vei forbi stedet. Han som anla veien ble av lokalbefolkningen spådd dårlige tider, og slik skal det ha gått. Han gikk etter sigende i underskudd på driften han la opp til.

Det finnes mange tilsvarende steinhauger omkring i Norge, ofte til minne om folk som har blitt drept. På steder hvor det ikke finnes stein kan det være pinnekast, hvor pinner er ment å ha samme beskyttelse mot ulykker som steinene i et steinkast.

Hans Røsholt fra Styrvoll kaster selv en stein hver gang han passerer Oppkastet ved Østervannet.
Hør ham fortelle om haugen og sitt forhold til den på Kulturnett Vestfolds YouTubekanal.

 

Forfatter
Erik Hesby
Institusjon
Kulturnett Vestfold
Publisert
09/11/2009
Lisens
Opphavsrett

Relaterte artikler

Anbefal en artikkel fra Wikipedia eller en annen godkjent kilde

Automatisk genererte artikler fra Wikipedia

Minnesmerke

Et minnesmerke er en utformet gjenstand som er varig plassert i det offentlige rom for å minne om en person eller en begivenhet. Et minnesmerke i form av en bauta eller steinstøtte kalles også minnestein. Et minnesmerke i form av en tavle kalles også minnetavle.

Plötzensee (minnesmerke)

Berlinmuren (minnesmerke)

Steinkast

Et steinkast var i norrøn tid et mye brukt lengdemål, men det knytter seg stor usikkerhet til den lengden dette målet utgjorde nå i dag. Per definisjon var et steinkast opprinnelig den lengden en voksen mann kunne kaste en nevestor stein, men uttrykket brukes i dag helst for å beskrive noe eller noen som er «et lite stykke unna».

Crazy Horse minnesmerke

Crazy Horse minnesmerke er et monument av Crazy Horse under opparbeiding. Monumentet ligger ca. 40 km fra Mount Rushmore i Black Hills i Sør-Dakota.

Alt innhold fra Wikipedia er lisensiert under en Creative Commons 3.0 lisens