Solglytt 1909: Paa stølen (avskrift frå ...

Solglytt 1909: Paa stølen (avskrift frå "Den 17.mai")


Solglytt 1909: Paa stølen (avskrift frå "Den 17.mai")

So sat ho der uppe med blodet i flaum.....

Paa stølen

1
So sat ho der uppe med blodet i flaum
og anda i lufti den reine.
Der kunde ho drøyma sin ljosaste draum,
der kunde ho vera aaleine.
Ho var no so ung og ho var no so sæl, -
ho kjende det so vel.

 

2
So sat ho og lengta og stille ho gret
med haaret det leika i vinden.
Men bjølla mot stølen alt nærmare læt
og ”Lidaros” rautar fraa rinden.
Daa skolv yver fjellet ein livande lokk
og soli ho sokk.

 


Fraa den 17 mai

T.

 

Ortnevik Ungdomslag vart skipa i 1904, og lagsavisa Solglytt har eksistert sidan 1909.
Talrike skribentar og redaktørar har forma innhaldet i dei handskrivne bøkene.
Ironi eller djupt alvor – tolkar vi tekstene rett?

Forfatter
T
Publisert
01/10/2010
Lisens
Opphavsrett

Relaterte artikler

Anbefal en artikkel fra Wikipedia eller en annen godkjent kilde

Automatisk genererte artikler fra Wikipedia

Symfoniske dikt

Et tonedikt eller symfonisk dikt er en form for programmusikk, vanligvis i én sats, for symfoniorkester. Stykket baserer seg på eller er inspirert av et utenommusikalsk innhold, for eksempel et dikt, en fortelling, et kunstverk eller lignende. Franz Liszt oppfant så å si tonediktet på 1840- og 1850-tallet, som en videreutvikling av konsertouverturen (d.v.s. en ouverture som ikke er skrevet til en spesiell opera eller et teaterstykke) slik den hadde tatt form under bl.a. Felix Mendelssohn (Hebridene (Fingal's Cave)). Mot slutten av 1800-tallet og etter århundreskiftet skrev Richard Strauss en rekke berømte tonedikt. Da modernismen tok over rundt første verdenskrig sank komponistenes interesse for tonediktet som uttrykksform.

Eivindvig (dikt)

«Eivindvig» er et dikt skrevet av Henrik Wergeland. Diktet ble skrevet sommeren 1832, da Wergeland gikk fottur gjennom Sogn og besøkte Eivindvik, som den gangen var et prestegjeld i Brekke.[2] Her besøkte han presten Niels Griis Alstrup Dahl, som han bodde hos i flere dager, og skrev diktet hos han.

Mitopoeia (dikt)

Mythopoeia (myte-skaping) er et begrep som ble fremmet av den engelske forskeren og forfatteren J. R. R. Tolkien som tittelen på et dikt han skrev som en reaksjon på et utsagn fra C. S. Lewis at myter var «løgner pustet via sølv». Diktet tar en posisjon mot rasjonalisme og materialisme, og viser til den kreative menneskelige forfatter som «den lille skaper» som hever hans «eget lille gylne septer» og styrer hans «Subskapelse» (underforstått en ekte Skapelse innenfor Guds Skapelse).

Mandalay (dikt)

Mandalay er et berømt dikt av Rudyard Kipling. Det ble først utgitt i diktsamlingen Barrack-Room Ballads i 1892. Diktet handler om en engelsk soldat som drømmer seg tilbake til sin tid i Mandalay, hovedstaden i den forhenværende britiske kolonien Burma, mens han minnes sin gamle burmesiske venninne.

Guldhornene (dikt)

Guldhornene er et av Adam Oehlenschlägers mest berømte dikt. Det omhandler det danske nasjonalklenodiet Guldhornene og er skrevet våren 1802, kort etter at gullhornene ble stjålet. Guldhornene er romantikkens innføring i Danmark og dens vesentligste dikt.

Alt innhold fra Wikipedia er lisensiert under en Creative Commons 3.0 lisens