Risikobaking i Olsens bakeri 1 av 2

Risikobaking i Olsens bakeri


Risikobaking i Olsens bakeri

Audio
Anne Kjendsheim

For rundt 100 år sia var det mange bakerier rundt om i heile Drangedal. Det første bakeriet i Prestestranda blei bygd av Drangedal Handelslag i 1869, nede ved Buene ved Toke. Den siste bakern her e det mange som ennå kan hugse. Han hette Håkon Olsen og baka her i nesten 20 år til han bygde nytt bakeri med elektrisk ovn i 1957. Ein av spesialitetene hans var grisla brød som va bakt på fint rugmjøl.

Ei anna bakevare va bresselkake, som blei bakt på fint hvetemjøl, mengden med sukker kunne variere. De blei stekt og deretter tørka på hyller inne i bakeriet. Bresselkakene og de søtære kavringane som blei bakt hos konkurrenten Magnus Jansen rett over veien, blei stykka opp og brukt sammen med mjælk til «brød i søll». Nokken foretrakk bresselkakene til Olsen og nokken Jansens kavringær.

De som var unger den gongen har go'e minner om verdens beste boller, som de kjøpte med seg i ein pappirspose. Kakskælkane var au veldig populære. Detta var endestykkene når de lange stengene med vinabrød blei skåren opp. Når vinabrøda var ferdig stekt, kom ungene innom baker Olsen for å få kakskælkær.

Ein anna ting som mange ennå kan se for seg, e åssen baker Olsen sommerstid sto midt i ein sky av kveps inne i bakeriet. Bollen som var fyllt med melis var ofte heilt gul av kveps. Når vinduene sto oppe for å lufte ut varmen, blei det ikkje akkurat bedre!

Bakeriet med steinovn, hyller til brød og kaker og bakebenkene står her intakt den dag i dag, og Bakeriets Venner skaper liv her igjen med stuntbaking under arrangementer.

Forfatter
Anne Kjendsheim
Institusjon
Bø og Sauherad-piloten
Publisert
10/07/2012
Lisens
Navngivelse

Relaterte artikler

Anbefal en artikkel fra Wikipedia eller en annen godkjent kilde

Automatisk genererte artikler fra Wikipedia

Bakeri

Et bakeri er en virksomhet som produserer og/eller selger brød, paier, konditorvarer, kaker, kjeks, småkaker og lignende. Mange detaljistbakerier er også kaféer, og serverer kaffe og te til kunder som ønsker å nyte de nybakte varene på stedet. Bakere arbeider der.

Åpent Bakeri

Åpent Bakeri er en bakeribedrift i Oslo. Virksomheten ble startet av Øyvind Lofthus og Emmanuel Rang i 1999. Den omfatter i dag et hovedbakeri, fire bakeriutsalg og lunsjbaren Blings. Åpent Bakeri har i samarbeid med ansatte gitt ut bøker om baking, holdt kurs og vunnet «NM i brød».[trenger referanse]

Ducula bakeri

Ducula bakeri er en fugl i duefamilien i slekta Ducula.

Fil:ScmidtHusStordalBakeri800.jpg

Alt innhold fra Wikipedia er lisensiert under en Creative Commons 3.0 lisens