Æres den som æres bør 1 av 2

Æres den som æres bør


Æres den som æres bør

1. desember 1883 ble et monument til minne om Sølvverkets og byens grunnleggelse avduket. Forut for dette hadde det ligget en strid om hvem som burde få æren for bergstadens oppkomst.

Forfatter
Per Øyvind Østensen
Institusjon
Norsk Bergverksmuseum
Publisert
01/12/2010
Lisens
Opphavsrett

Relaterte artikler

Anbefal en artikkel fra Wikipedia eller en annen godkjent kilde

Automatisk genererte artikler fra Wikipedia

Æres den som æres bør

Æres den som æres bør var en norsk underholdningsserie som gikk på NRK-TV vinteren 1995 med Knut Bjørnsen som programleder.

Monument

Med monument forstås normalt et minnesmerke over en person eller hendelse. Innen kunsthistorie brukes gjerne en bredere definisjon, hvor enhver menneskeskapt gjenstand over en gitt størrelse kalles et monument. Innen arkeologi brukes begrepet enda bredere, om enhver menneskeskapt gjenstand som er av arkeologisk interesse, fra mynter til store byggverk.

Bergverk

Bergverk er en industri for utvinning og foredling av malmer, mineraler og bergarter.

Wallace Monument

Wallace Monument (Wallace National Monument) er et tårn som står på toppen av Abbey Craig, en ås i nærheten av Stirling i Skottland. Monumentet er et minne om den skotske helten William Wallace fra 1200-tallet.

Scheduled Monument

Et Scheduled Monument er i Storbritannia et vernet arkeologisk område, en historisk bygning eller et monument av nasjonal betydning. Ordningen er definert i Ancient Monuments and Archaeological Areas Act 1979 og i England også av National Heritage Act 1983. I England, Wales og Skottland kalles de gjerne Scheduled Ancient Monuments, mens de i Nord-Irland kalles Scheduled Historic Monuments.

Alt innhold fra Wikipedia er lisensiert under en Creative Commons 3.0 lisens