Papirstjerna – og dens venner 1 av 2

Papirstjerna – og dens venner


Papirstjerna – og dens venner

Alle hadde en adventsstjerne i papir i min barndom. Denn kunne være gul og orange, og litt hvit. Det var et sikkert tegn på at julen nærmet seg, når stjernene ble hengt opp i stuevinduene i alle husene den første søndagen i advent, eller den første desember. Alt etter hva som kom først. Her er en liten klubb som møttes rundt det enkle samværet og for å tenne julestrjerna sammen. Og den er, da som nå, av papir.

”Papirjulestjernas venner”

- Vi vil være en motvekt til all kommersialiseringen rundt jula derfor lar vi papirjulestjerna symbolisere det enkle og nære, forteller Rita Nilssen, en av initiativtakerne til ”Papirjulestjernas Venner”.

Lørdag før første søndag i advent setter vennene av papirjulestjerna hverandre stevnet .
– Det begynte med en ide om å møtes i all enkelthet. Det er så mye stress i adventstiden så jeg tror vi trenger å finne tilbake til enkle verdier, sier Torill Johansen. Selv er hun oppgitt over all utendørslyssetting.
– Det er når det blir puls i lys i alle farger at jeg virkelig blir stresset, forteller hun.
– I min barndom hadde alle en julestjerne i vinduet, og den var av papir. Alle var like. Jeg husker at vi syntes det var vakkert, legger Rita til. Dette er grunnen til at papirjulestjerna er det samlende elementet.

– Vi møtes og deler dikt, historier og vakker musikk, forteller Bodil Norheim. I tillegg er det risengrynsgrøt og kaffe.
– Det er en hyggelig kveld, legger Alvhild Norheim til.
– Vi inviterer med nye mennesker, som vi tror vil like seg sammen med oss, det er ikke noen eksklusiv gjeng, legger hun til.
– Når det er mørkt ute er det godt å samles og hygge seg i lag, sier Bodil.
– Og serveringen har vi bestemt skal være enkel og så lett at alle kan greie det. Grøt er det umulig å mislykkes med, ler hun.
– I fjor tok vi ungene med etter kirketid på julaften. Der tente vi lys og fyrte opp bål. Vår julemiddag var grillede pølser med potetsalat. Vi sang under stjernene. Det var litt snø ute og vi hadde det så fint. Ungene snakker enda om det, forteller Dagmar Gausa.
– Og i min familie møtes hele slekta til grøt på lillejulaften på hytta. Der oppe er det en nisse som bare holder til ute. Det er en god stund for både store og små, legger Bodil til.

Papirstjernas venner har årsmøte lørdag før første søndag i advent. Presis klokken 24 lyssettes stjerna.

Forfatter
Beate Heide
Publisert
04/10/2009
Lisens
Navngivelse-Del på samme vilkår

Relaterte artikler

Anbefal en artikkel fra Wikipedia eller en annen godkjent kilde

Automatisk genererte artikler fra Wikipedia

Julestjerne

Julestjerne (Euphorbia pulcherrima) er en plante som opprinnelig kommer fra Mexico, hvor den kan bli 4–5 meter høy. Aztekerne kalte den cuetlaxochitl, og ifølge deres tro fikk den sin karakteristiske røde farge da en gudinnes blod dryppet ned på bladene. I Norge brukes den gjerne som potteplante i julen, og den finnes i dag i variantene rosa, rød og hvit.

Advent

Advent er en kristen høytid som markerer forberedelse til juletiden. Navnet kommer fra latin Adventus (Redemptoris), «(Herrens) ankomst». Første søndag i advent er første dag i kirkeåret. I 2015 er 29. november første søndag i advent.

New Advent

New Advent er en katolsk online-encyklopedi.

Kategori:Advent

Primitive Advent Christian Church

Primitive Advent Christian Church er et lite samfunn av adventister som brøt ut av Advent Christian Church.

Alt innhold fra Wikipedia er lisensiert under en Creative Commons 3.0 lisens