Never er bedre enn plast? 1 av 2

Never er bedre enn plast?


Never er bedre enn plast?

Revolusjonerende kalte de den da den kom. Fantastisk på alle måter. Den kan formes og brukes til alt. I tusenvis av år har torva og jeg holdt mennesker og husdyr tørre og i le. Og her kommer altså torvplasten, som selvsagt er lett å legge. Så velg gjerne den, men da går du glipp av en spennende og rik jakt i skogen. For meg må du finne der.

Jeg omslutter bjørkestammen og beskytter sevja som stiger på forsommeren. Vil du sanke meg så gjør ett skrått snitt i meg til jeg løsner. Skjærer du lenger inn vil den søte sevja i treet sive ut. Jeg løsner lettest rundt St. Hans, og særlig etter dager med sol!

Når jeg er sanket må jeg presses og tørkes i la med en gang, ellers vil jeg fortsette å krølle til jeg blir vanskelig å legge på tak. Mens du venter på meg tørke kan du stikke torv. Ta gjerne Finnskjeggen, den er hardfør og tåler uttørking på taket.

Legg meg så lagvis på taket og la torva holder meg på plass og skjule meg fra min verste fiende sola som gjør meg bleik og sprø.

Inviter til dugnad så er taket lagt i en fei. Med 5-7 lag av meg og to lag torv holder vi to huset ditt tørt og varmt.

Slik har de gjort det med badstutaket her på Kvennøya. Og her vil jeg ligge i 70-100 år, for de har lagt meg godt på plass her.
 

Forfatter
Sindre Flø
Institusjon
Bø og Sauherad-piloten
Publisert
29/08/2012
Lisens
Navngivelse

Relaterte artikler

Anbefal en artikkel fra Wikipedia eller en annen godkjent kilde

Automatisk genererte artikler fra Wikipedia

Taktekking

Never

Torv

Torv

Never Shout Never

Alt innhold fra Wikipedia er lisensiert under en Creative Commons 3.0 lisens