Never er bedre enn plast? 1 av 2

Never er bedre enn plast?


Never er bedre enn plast?

Revolusjonerende kalte de den da den kom. Fantastisk på alle måter. Den kan formes og brukes til alt. I tusenvis av år har torva og jeg holdt mennesker og husdyr tørre og i le. Og her kommer altså torvplasten, som selvsagt er lett å legge. Så velg gjerne den, men da går du glipp av en spennende og rik jakt i skogen. For meg må du finne der.

Jeg omslutter bjørkestammen og beskytter sevja som stiger på forsommeren. Vil du sanke meg så gjør ett skrått snitt i meg til jeg løsner. Skjærer du lenger inn vil den søte sevja i treet sive ut. Jeg løsner lettest rundt St. Hans, og særlig etter dager med sol!

Når jeg er sanket må jeg presses og tørkes i la med en gang, ellers vil jeg fortsette å krølle til jeg blir vanskelig å legge på tak. Mens du venter på meg tørke kan du stikke torv. Ta gjerne Finnskjeggen, den er hardfør og tåler uttørking på taket.

Legg meg så lagvis på taket og la torva holder meg på plass og skjule meg fra min verste fiende sola som gjør meg bleik og sprø.

Inviter til dugnad så er taket lagt i en fei. Med 5-7 lag av meg og to lag torv holder vi to huset ditt tørt og varmt.

Slik har de gjort det med badstutaket her på Kvennøya. Og her vil jeg ligge i 70-100 år, for de har lagt meg godt på plass her.
 

Forfatter
Sindre Flø
Institusjon
Bø og Sauherad-piloten
Publisert
29/08/2012
Lisens
Navngivelse

Relaterte artikler

Anbefal en artikkel fra Wikipedia eller en annen godkjent kilde

Automatisk genererte artikler fra Wikipedia

Taktekking

Taktekking betegner forskjellige teknikker og bruk av materialer for å gjøre tak på byggverk tette mot vind, nedbør og andre klimatiske påvirkninger.

Never

Never el. bjørkenever er betegnelsen på den ytterste del av barkenbjørketrær. Never består av døde celler, såkalte korkceller, noe som betyr at den er vanntett og dermed motstandsdyktig overfor råte. Never har blitt mye brukt til taktekking som underlag for torvtak, men også som materiale for kurvfletting og andre nyttegjenstander.

Torv

.

Torv

.

Never Shout Never

Never Shout Never er en amerikansk Indie Rockgruppe, dannet i Joplin, Missouri i 2007. Gruppa har gitt ut fem album og ni EPer. Navnet «Never Shout Never», refererte egentlig bare til Christofer Drew Ingle, inntil turnégruppa, tidligere kjent som «The Shout», sammen med Ingle, dannet «Never Shout Never», som en musikkgruppe med Ingle som frontfigur.

Alt innhold fra Wikipedia er lisensiert under en Creative Commons 3.0 lisens