• (Opphavsrett)
  • (Opphavsrett)
  • (Opphavsrett)
  • (Opphavsrett)

Kumlokk i Bodø - gatas hverdagskunst?

I tillegg til å være forskjellig utformet kan de være både runde, kvadratiske og rektangulære. De fleste er runde, kanskje fordi kummene under er runde?
I regnvær kan lokkene bli glatte, og mønsteret i overflaten er derfor viktig. Mange steder er mønsteret spesielt for det området de ligger. Det er blitt en tradisjon at mange kumlokk inneholder et kommunevåpen eller et annet heraldisk kjennetegn(mønster, tegn eller symbol) slik vi ser det i kumlokkene i Oslo og Trondheim.

Kumlokkene har røtter tilbake til romertiden, de fins over hele verden, men er oftest forbundet med lokalmiljø og lokal identitet.
Kumlokkproduksjonen er en del av vår industrihistorie og Ulefoss Jernverk og Furnes-Hamjern er de viktigste produsentene. Begge produsentene har en betydelig eksport av kumlokk til andre land. I Bodø har vi byvåpenet, den stiliserte midnattssola, som hovedmotiv i kumlokkene, men vi kan også finne andre motiver, ikke minst eksempler på byvåpen fra andre kommuner i Nordland. I Bodø finner vi blant annet byvåpen fra Vågan, Andøy, Hadsel, Meløy, Narvik, Rana, Saltdal og Vestvågøy i kumlokkene i gatene. På Hundholmen plass finner vi også Trondheims kumlokk med kommunevåpenets figurmotiv.

Gatas hverdagskunst

Kumlokkene kan med rette kalles gatas hverdagskunst, og bildene og motivene kan inspirere til nye uttrykk. Det har Ingrid Cimmerbeck, keramiker og billedkunstner fra Bodø erfart, og hun har skapt en rekke kunstverk inspirert av nettopp kumlokk. Ingrids kumlokk er alle avstøpninger av kumlokk hun har funnet i Bodø- med forskjellige former, mønstre og farger i rakubrent leire.
Ingrids fascinasjon av kumlokk har utviklet seg gjennom tid og gjennom vandringer i bymiljøer i inn- og utland: “Jeg er nysgjerrig på det som møter meg når jeg går ut av døra og henger meg på hverdagens detaljer. Jeg har alltid gått mye, og kumlokkenes uttrykk og former interesser meg når jeg ser dem i gata. Der ligger de - med sine fine geometriske former. Strenge, strikte og ”perfekte” midt i ei uryddig gate, kanskje mellom sneiper, løv og hundebæsj. Med sine relieffer, mønstre og figurer fungerer de der, helt naturlig.
Vi omgis av hverdagens industridesign som er spennende tema å gå inn i. Fra trafikkskilt via lysstolper til radiomaster- alle elementer i vår urbane hverdag som bare er der for oss i all sin selvfølgelighet. Kumlokkene er noe for seg; uskyldige, ”søte”, ikke farlige - bare positive der de ligger i gata, regelmessig og fine. Det er mye historikk i disse offentlige uttrykkene; de forteller noe om tida de er skapt i med kontrollerte, forseggjorte mønstre framfor spontane utfall ” sier Ingrid Cimmerbeck.

Se ned!

Legg merke til kumlokkene der du bor eller ferdes, du også! Kanskje de kan inspirere til både tekst- og bildeskaping? Mange har nettopp kumlokk som interessefelt og samler på bilder av slike fra reiser rundt om i verden.

Sjekk linkene under med bilder av kumlokk fra hele verden- og se video av kumlokkene (til høyre):

www.commons.wikimedia.org/wiki/Manhole_cover?uselang=no

www.danheller.com/manholes.html

Kilder:
• Wikipedia,
• Harald Grytten, Kulturminneåret,
• Edvard Pegg, Bodø kommune,
• Ingrid Cimmerbeck, billedkunstner

 


 

Share to