Kjære mor


Kjære mor

"Takk for sist! ja du blir nok endel forbauset over å få høre fra mig. Det er jo bare når det er noe som står på at jeg skriver, og er det altså noe som står på."

 
Forfatter
Kristin Havstad
Institusjon
Aust-Agder bibliotek og kulturformidling
Publisert
30/08/2011
Lisens
Opphavsrett

Relaterte artikler

Anbefal en artikkel fra Wikipedia eller en annen godkjent kilde

Automatisk genererte artikler fra Wikipedia

Kjære mor

«Kjære mor» er en norsk slager skrevet av Carl Christian Bøyesen, med samme preget som i de gamle morssangene. En person sender brev hjem og spør hvordan alt står til, men vet ikke om foreldrene lever. Som det heter i en verselinje: «Kjære mor, si får jeg noe svar, kanskje er du borte du og far». Visa ble sunget inn på plate av Søstrene Bjørklund og senere av De Syngende Husmødre på platen Lukk opp din hjertedør, men finnes også i en nyere versjon med Rita EngebretsenFrem fra Glemselen kap.20.

Mor, kjære mor

«Mor, kjære mor» er en norsk vise, skrevet i 1941 av Juul Hansen med melodi av Haakon Tveten under psevdonymet H. Conn. Den er sunget inn på en rekke plater, blant annet av Ivar Ruste m/Akres kvintett (innspilt i Oslo i juni 1941 og utgitt på 78-platen Columbia GN 811) samt Odd Tom Risdal og Walter Erikssons orkester, De Syngende Husmødre på platen Den ros du ga meg og av Rita EngebretsenFrem fra Glemselen kap.15. Sangen ble nesten skrevet i sørgmodig «skillingsvisestil». En mann kommer hjem etter mange år borte, og finner bare en glemt og gammel grav når han skal oppsøke sin mor. Han synger en takk til henne, mens han legger ned blomster på hennes siste hvilested. Sangen har vært, og er enormt populær i Norge.

Frieri

Et frieri er et ekteskapstilbud i form av en hendelse eller en henvendelse der en person spør om en annen vil gifte seg med ham eller henne. Frieriet kan ha rituelle trekk, og følge bestemte tradisjoner, for eksempel overrekkelse av friergaver. Frierier kan formidles personlig og privat, eller i full offentlighet. Det skjer vanligvis muntlig, men kan også skje i brev og andre meldinger, eller via en tredjeperson. Selve frieriet kommer ikke sjelden som en overraskelse. I patriarkalske kulturer er det tradisjonelt mannen som skal fri til kvinnen.

Kjærlighet

Kjærlighet er en menneskelig følelse, vanligvis rettet mot et annet menneske. Kjærlighet er å være glad i noen. Mange vil si at kjærlighet er irrasjonell i sin natur, og derfor er vanskelig å definere, men en kan kanskje gruppere ulike former for kjærlighet:

Si ja til kjærlighet

Si ja til kjærlighet (En hoch der liebre) er en sang skrevet av Jankowski, Schäble og Bernhard som ble gitt ut på singel med Wenche Myhre i 1968. Den er også å finne på albumet Wenche på topp som ble gitt ut i 1973.

Alt innhold fra Wikipedia er lisensiert under en Creative Commons 3.0 lisens