Hardvind på Rjukanbanen 1 av 2

Hardvind på Rjukanbanen


Hardvind på Rjukanbanen

Ikke mindre enn to ganger har sterk vind kastet togsett av sporet i Vestfjord-dalen. Her følger noen glimt fra Rjukanbanens egne dokumenter om saken

Ulykkenen skjedde ikke langt fra hverandre, først på Haddeland dernest på Miland. I Hydro Rjukans arkiver ligger det både beskrivelser av hva som skjedde og forklaringer på hvilke tiltak som måttes settes inn.

Forfatter
Kjetil H Djuve
Institusjon
Norsk Industriarbeidermuseum
Publisert
19/11/2010
Lisens
Opphavsrett

Relaterte artikler

Anbefal en artikkel fra Wikipedia eller en annen godkjent kilde

Automatisk genererte artikler fra Wikipedia

Ut i vind

Ut i vind er et musikkalbum med Lynni Treekrem, utgitt i 1991. Albumet ble utgitt på nytt i 2008.

Jeg har en vind

«Jeg har en vind» er en sang med den norske humortrioen Prima Vera, opprinnelig utgitt 20. september 1977 som tredje spor på debutalbumet Prima Vera. Jonas Fjeld Band spilte inn kompet 19. august 1977. Vokal ble lagt på 20.-21. august 1977.[1]

Vind

Vind er kvasi-horisontale luftbevegelser i atmosfæren, som kommer av ujevn oppvarming av Jordens overflate. Vind i form av vindkraft er blitt brukt til transport og energikrevende virksomhet i århundrer. Kraftig vind i form av stormer eller orkaner kan derimot føre til død og ødeleggelser. Vind oppstår på alle skalaer. En varm sommerdag kan det oppstå lokal kortvarig vind i et lite område som blir varmet opp av solen, mens ujevn soloppvarming av jordoverflaten skaper globale vindmønstre. De to største kreftene som skaper den atmosfæriske sirkulasjonen er ujevn oppvarming mellom ekvator og polene, i tillegg til jordrotasjonen (Corioliseffekten).

Jag etter vind

Jag etter vind en norsk film fra 2013. Den er regissert av Rune Denstad Langlo, og har Marie Blokhus i hovedrollen som «Anna». Manus er skrevet av regissøren Rune Denstad Langlo. Filmen hadde Norgespremiere 15. mars 2013. Under Amandaprisen 2013 vant Ola Kvernberg prisen for beste filmmusikk. Marie Blokhus var nominert som Årets kvinnelige skuespiller og som Årets nykommer. Tobias Santelmann ble nominert som Årets mannlige birolle og som Årets nykommer.

Ulykke

Ulykke er et begrep som brukes om en plutselig og tilfeldig hendelse som forårsaker større skade, om et uhell av alvorlig karakter eller om en katastrofe, som betegner en ulykke med stort omfang. Felles for hendelser som karakteriseres som ulykker er at personer skades eller dør. Ulykkeshendelser er uforutsigbare, uvanlige og utilsiktede og har ikke åpenbare eller tilsiktede årsaker. I ettertid ser man ofte at resultatet eller konsekvensene av ulykker kunne vært annerledes og mindre, eller at hendelsen kunne vært unngått, om man hadde visst om eller forstått og reagert i forhold til de omstendighetene som førte til ulykken i tide. Ulykker klassifiseres ofte etter åsted slik som for eksempel hjemmeulykker, arbeidsulykker eller trafikkulykker, eller etter årsak som fallulykker og skredulykker. Ved ulykker som kunne vært unngått blir ofte de ansvarlige krevd for erstatning eller straffeforfulgt.

Alt innhold fra Wikipedia er lisensiert under en Creative Commons 3.0 lisens