Hallingskeid turisthytte


Hallingskeid turisthytte

Audio
Lytt til: Hallingskeid turisthytte

Bu som ein jernbaneingeniør i høgfjellet.

Hytta har røtene frå anleggsperioden til Bergensbana
Hallingskeid Turisthytte er nyrestaurerte bygningar som medreknar Steinboligen (hovudhytta) og Lokalet (annekset) frå Bergensbana si anleggstid rundt førre hundreårskifte. Hovudhytta (Steinboligen) var ingeniørbustad og seinare vaktarbustad. Sikringshytta (Lokalet) var forsamlingslokalet på Hallingskeid. Begge hyttane har solide steinmurar med metertjukke veggar.

Hallingskeid Turisthytte ligg ved Bergensbana, om lag 200 meter frå jernbanestasjonen. Hytta ligg i eit ope høgfjellsterreng egna for besøk til alle årstider. Det er mange turmogelegheiter i området, blant anna går Rallarvegen like forbi. Her er fiskemogelegheiter, fin fjellflora og flotte forhold for skiturar.

Hytta kan brukast av alle
Hytta er open og ulåst heile året, det er ikkje naudsynt med DNT-nøkkel. Hytta har innlagt vann og straum, og det er mogeleg å kjøpa mat som hermetikk, posemat, pålegg, osb. på hytta. Her er kjøkken med komfyr. Om sommaren er der hyttevert på hytta som sel fersk brød. Hugs lakenpose eller sovepose.

Hytta er open for alle, både dei som er medlemmar og dei som ikkje er det. I store utfartshelger, serleg tidleg på hausten, kan hytta fort verte full, men det ordnar seg alltid med ein plass. Hytta har rikeleg med ekstra ullteppe, så det held å ta med lakenpose.
 

Forfatter
Einar Grieg
Institusjon
Rallarvegen
Publisert
17/07/2012
Lisens
Opphavsrett

Relaterte artikler

Anbefal en artikkel fra Wikipedia eller en annen godkjent kilde

Automatisk genererte artikler fra Wikipedia

Turisthytte

Ei turisthytte er ei bu eller hytte som er åpen for allmennheten.

Turveier i Oslo

Turveier i Oslo er grønne veier og stier for gang-, ski- og sykkeltrafikk, anlagt av kommunen i et system som binder boligstrøkene til indre by og hverandre, til Marka og til Oslofjorden. Turveiene, som var 53 strekninger i 2008, har nummer i grupper fra A til E.

Krokan turisthytte

Koordinater: 59°55′44″N 8°28′47″Ø Krokan turisthytte er Norges første turisthytte, i dag tilhørende Skien-Telemark Turistforening, et lokallag av Den Norske Turistforening (DNT). Krokan turisthytte ligger i Tinn kommune i Telemark, 7–8 km fra Rjukan, et par hundre meter nord for Våervatnet.

Sandvatn turisthytte

Koordinater: 58°57′16″N 6°39′03″Ø Sandvatn turisthytte er en turisthytte ved vannet Sandvatn i Frafjordheiene i Sirdal kommune, Vest-Agder. Hytta eies og driftes av Stavanger Turistforening. Sandvatn (910 moh) er lett tilgjengelig ved en tretimers fottur fra Lortabu øverst i Hunnedalen. Sett bort fra en god del stigning i starten av turen fra Hunnedalen, regnes turen som lettgått, og den er godt merket med røde T-er og varder. Turen til Sandvatn turisthytte er godt egnet for hele familier, og hytten fylles ofte opp med over 30 fotturister i helgene i sesongen. Sandvatn turisthytte har 12 senger, men madrasser til langt flere. Sandvatn turisthytte er ubetjent og står åpen hele året.

Tungestølen turisthytte

Koordinater: 61°32′37,9″N 6°58′18,9″Ø Tungestølen turisthytte er ei privateid turisthytte i Luster i Sogn og Fjordane. Hytta ligger i dalen nord for Veitastrond, i møtningspunktet mellom Langedalen og Austerdalen, ved sørsiden av fjellet Skyttarpiggen. Den ble åpnet i 1910, og ble utvidet med bidrag fra Den Norske Turistforening (DNT) i 1936 og på 1960-tallet. Nytt toalettanlegg ble bygd i 2010. Pr. 2011 hadde hytta 16 sengeplasser.

Alt innhold fra Wikipedia er lisensiert under en Creative Commons 3.0 lisens