Gammelt ærverdig familieklenodium - dåps... 1 av 3

Gammelt ærverdig familieklenodium - dåpskjole med historie i hver eneste søm


Gammelt ærverdig familieklenodium - dåpskjole med historie i hver eneste søm

Anne-Line Steffensen har hatt Stokmarknes som boligadresse de siste 40 årene. En anelse annen brytning på ord røp at hun er sørfra. .Da hun leste om "Fargeklatten" på Veita på Andenes som ønsket å stille ut gamle dåpskjoler, fant hun frem en skatt som hun har fått med seg fra sin familie; en dåpskjole fra 1892.

Anne- Line tar i mot hjemme hos seg selv i Richard Withs gate på Stokmarknes, der bor mannen Karl og hun med nydelig utsikt over Hadselfjorden. Anne-Line er forberedt. Hun har funnet frem et kjært familieminnet sitt, og brukt timer på å stryke den, dåpskjolen. – Farfaren min Ole Andersen var skipper. Vi tror at han har hatt med seg tøyet til dåpskjolen fra en av sine utallige reiser. Som sjømann reiste han jorda rundt. Jeg vet at han både var i østerled til Kola og i Australia. Mange gjenstander som jeg har med meg fra mine besteforeldre vitner om hans utenlandsturer. Tøyet og blondene til dåpskjolen, vet vi ikke hvor han fant i verden, men han tok dem med hjem til min farmor, Oline Kristine Wallesverd, gift Isefjær, forteller Anne-Line. Familien bodde i Høvåg i Aust –Agder. Det tilhører Lillesand kommune nå. Bestefaren endte som mange andre sjøfolk i seilskutetiden, sitt liv på havet. – Da skipet skulle gå fra St. Maipa på Haiti i år 1900 var det siste gangen noen så skipet. - Faren min Mads Isefjær var da ett år, sier Anne-Line stille.

Tilblivelsen

Dåpskjolen er enten sydd av Anne-Lines farmor, eller av moren hennes Johanne Olivia Tønnesdatter Tørjusen som har hjulpet til. Kjolen er om lag halvannen meter og saumet med de vakreste sting. Hele forstykket er dekorert med legg, såkalte biser. Det er en bred blondekant nederst på kjole. Både ermer og halseringing er pyntet med blonder. I ermene og under brystet er det løpeganger hvor det er trukket bånd til å holde kjolen sammen. Til kjolen finnes en nydelig og forseggjort lue. – Da moren min skulle døpe meg under krigen så hun det ikke likt å stryke all blonden som nensomt var festet rundt hele lua, så hun sprettet noe av den av, ler Anne-Line og viser frem det vakre plagget. – Jeg har prøvd å ta rede på hvor mange som er døpt i kjolen, men det har ikke vært enkelt å finne ut av. De jeg har funnet er barna, barnebarn, oldebarn og ett tippoldebarn av Oline og Anders. Felles for disse barna er at de alle har Isefjær som mellomnavn. Besteforeldrene mine tok navnet Isefjær etter gården de bodde på i Høvåg. En annen pussighet er at alle barna er døpt i kirker som begynner på H, ler Anne-Line. Selv har hun brodert et ekstra belte til dåpskjolen der navnene på de 8 barna hun vet er dåpt i kjolen. Dette arbeidet tok hun seg tid til etter sønnedatteren skulle døpes i fjor. -Mange mente jeg burde brodere inn navnene på selve kjolen, men det hadde jeg ikke hjerte til så da broderte jeg heller et belte, sier hun og viser frem et herligheten, brodert med ørsmå korsting. Vi er en liten familie på min side. Min far kom fra en søskenflokk på 4. Selv fikk han to barn. Storebroren min har ingen barn. Karl og jeg har en sønn, Knut Anders Isefjær Steffensen. Den siste som er dåpt i kjolen er mitt barnebarn Ingrid Elise. – I min familie har det vært tradisjon at barna har fått morens pikenavn med seg i dåpen. Jeg er veldig glad for at min sønnedatter også har fått mitt navn, sier Anne- Line.

Selv forteller hun at det var tilfeldigheter som skyllet henne i land i Hadsel da hun var ferdig utdannet sykepleier på 60 tallet. - Det var en sildig natt og skjebnen ville at jeg skulle bli her. Anne-Line har jobbet som sykepleier på sykehuset.

Dåpskjolens historie

Første gang brukt: 28.08.1892
Sist gang brukt: 19.07.2007
Anders Isefjær, født 12.08.1892, døpt i Høvåg kirke, 28.08.1892
Martha Isefjær, født 06.05.1894, døpt i Høvåg kirke, 20.05.1894
Jenny Olivia Isefjær, født 13.10.1895, døpt i Høvåg kirke 27.10.1895
Mads Isefjær, født 28.06.1899, døpt i Høvåg kirke 16.07.1899
Ole Isefjær, født 06.01.1938, døpt i Hovind kirke, Spydeberg i Østfold 20.11.1938
Anne-Line Mørk Isefjær, født26.04.1943, døpt i Hovind kirke 13.06.1943
Knut Anders Isefjær Steffensen, født 08.06.1978, døpt 17.09.1978 i Hadsel kirke
Ingrid Elise Isefjær Steffensen, født 30.04.2007, døpt i Hadsel kirke 29.07.2007

Forfatter
Beate Heide
Publisert
28/05/2009
Lisens
Navngivelse-Del på samme vilkår

Relaterte artikler

Anbefal en artikkel fra Wikipedia eller en annen godkjent kilde

Automatisk genererte artikler fra Wikipedia

Alt innhold fra Wikipedia er lisensiert under en Creative Commons 3.0 lisens