Fretheim hotell og «lakselordane» 1 av 2

Fretheim hotell og «lakselordane»


Fretheim hotell og «lakselordane»

Audio
Lytt til: Fretheim hotell og «lakselordane»

Med si sentrale plassering ved fjorden, har den gamle storfarden på Fretheim alltid vore ein stad der ferdafolk tok inn.

Flåm stasjon, der Rallarvegen byrjar (eller sluttar), ligg på den gamle storgarden Fretheim. Med si sentrale plassering ved fjorden, har garden alltid vore ein stad der ferdafolk tok inn, frå 1860-åra av ikkje minst sportsfiskarar frå dei øvre samfunnslaga på dei britiske øyane. Og Fretheimsbonden skaffa dei husly.

1879 tok Christen Fretheim over gardsdrifta etter foreldra. Han bygde straks nytt våningshus og driftsbygning, men såg også ei framtid i turisme. I 1882 sette han difor opp ein eigen bygning for å losjera inn laksefiskarar, på folkemunne kalla «Engelskvillaen». Dette vart opphavet til Fretheim hotell.

Etter 1900 minka det på «lakselordane», men med opninga av Bergensbana i 1909, og seinare Flåmsbana, kom ein ny trafikkauke. Ei rekkje utvidingar, ombyggingar og moderniseringar har funne stad gjennom dei 130 åra hotellet har vore i drift, den siste i 2000. Delar av den opphavlege «Engelskvillaen» er teken vare på i det nye bygget. Ein del av romma er restaurerte og innreidde med antikke møblar og «historisk atmosfære» frå lordane si tid.
 

Forfatter
Svein Indrelid
Institusjon
Rallarvegen
Publisert
12/07/2012
Lisens
Opphavsrett

Relaterte artikler

Anbefal en artikkel fra Wikipedia eller en annen godkjent kilde

Automatisk genererte artikler fra Wikipedia

Rallarvegen

Rallarvegen eller Rallarveien kan henvise til:

Hotell

Et hotell (fra latin hospitalis, «gjestevennlig») er et etablissement som tilbyr losji, som regel i begrenset tid og mot betaling. Et billig, enkelt hotell kalles gjerne hospits eller herberge, mens et hotell langs en hovedvei, med bilister som målgruppe, ofte kalles motell (fra engelsk motor og hotel).

Rallarvegen (Bergensbanen)

Rallarvegen er navnet på anleggsveien som ble anlagt omkring forrige århundreskifte i forbindelse med byggingen av Bergensbanen. Veien er 80km lang, og går fra Haugastøl over Finse til Myrdal, og videre bratt gjennom 21 hårnålssvinger langs Flåmsbanen ned til Flåm ved Sognefjorden, den siste delen som kommunal vei (Kv1409 i Aurland). Det er også en vei fra Voss til Upsete på vestsiden at Gravhalstunnelen.

General Hotell

Vårsøg Hotell

Vårsøg Hotell (tidligere Surnadal Hotell) ligger på Skei i Surnadalen, i Surnadal kommune. Hotellet har 70 rom, samt restaurant, barer, diskotek og konferanselokaler. Lokal natur, kultur og historie er sentrale elementer i hotellmiljøet.

Alt innhold fra Wikipedia er lisensiert under en Creative Commons 3.0 lisens