Finse turisthytte


Finse turisthytte

Audio
Lytt til: Finse turisthytte

Finsehytta, ei hytte med ei spesiell forhistorie.

Finsehytta er eit fantastisk utgangspunkt for turar både sørover på Hardangervidda og nordover inn i Skarvheimen. Hytta ligg sentralt plassert midt mellom Hardangerjøkulen og Hallingskarvet. Med tog nesten til døra er Finsehytta staden for skiturar til langt ut i mai. Her er heile 162 senger fordelt på 2–6 sengerom og sovesal.

Finsehytta vart opphavleg oppført som ein teststad for flymotorar i arktiske forhold, spesielt med tanke på dei krevjande klimatiske forholda på austfronten i Russland.

Bygningane vart overtatt av Den Norske Turistforeningen (DNT) etter krigen og er vorte drive som betjent turisthytte sidan 1949. Dei er vorte utvida og modernisert fleire gongar sia då. Hytta er betjent i tidsrommet mars–mai og juli–september. I dag står ho fram som ei av de viktigaste turisthyttene til DNT.

Som ein kuriositet kan ein nemne at ein på Finsehytta kan drikke øl frå hytta sitt eige mikrobryggeri.
 

Forfatter
Einar Grieg
Institusjon
Rallarvegen
Publisert
17/07/2012
Lisens
Opphavsrett

Relaterte artikler

Anbefal en artikkel fra Wikipedia eller en annen godkjent kilde

Automatisk genererte artikler fra Wikipedia

Rallarvegen

Rallarvegen eller Rallarveien kan henvise til:

Rallarvegen (Bergensbanen)

Rallarvegen er navnet på anleggsveien som ble anlagt omkring forrige århundreskifte i forbindelse med byggingen av Bergensbanen. Veien er 80km lang, og går fra Haugastøl over Finse til Myrdal, og videre bratt gjennom 21 hårnålssvinger langs Flåmsbanen ned til Flåm ved Sognefjorden, den siste delen som kommunal vei (Kv1409 i Aurland). Det er også en vei fra Voss til Upsete på vestsiden at Gravhalstunnelen.

Friluftsliv

Med friluftsliv menes fysisk aktivitet i naturen. Mer spesifikt er det anvendelse av egen fritid i friluft. Med friluft forstås at denne aktiviteten foregår utendørs. Friluftsliv skiller fra sport ved mangelen på kunstige regler for hvordan den skal utføres. Unntatt her er da regler for sikker ferdsel, utøvelse og oppførsel.

Friluftsliv (magasin)

Friluftsliv er et norsk magasin med seks årlige utgivelser. Bladet dekker det meste av aktiviteter i naturen, herunder fotturer, skiturer, kano, kajakk, ekspedisjoner og fjellsport. Hovdevekten legges på opplevelser i norsk natur. Bladet skriver også om tema som turutstyr, turmat og politiske og forvaltningsmessige sider ved temaet friluftsliv. Første utgave kom i 1997.

Portal:Friluftsliv

Alt innhold fra Wikipedia er lisensiert under en Creative Commons 3.0 lisens