Molteplukkeren- den moderne

 Torill er en ihuga og utholdende plukker. – Sesongen min varer en måneds tid, fra i begynnelsen av august og utover. Jeg drar på moltetur så fort jeg har en liten fristund, forteller hun med et drømmende blikk. Torill er vokst opp med bærplukking på Kvitnes. – Gleden ved å sanke bær har jeg etter min mor, Ranveig. Da jeg var lita jente tok hun meg med på mange flotte turer i blåbærmarka. Siden begynte Torill å leite moltebær. – Som voksen liker jeg bedre litt lengre turer til fjells og da passer det fint å kombinere det med å sanke molter.

Torills filosofi

Torill har mange tanker om det å plukke molter. – For meg er det å plukke molter akkurat som molteplantens kronblader. Det er fem grunner som motiverer meg, og disse grunnene er ikke rangert i en rekkefølge etter hvor viktig de er. Det er summen av alle fem som betyr noe for meg, legger Torill til.

For det første er det roen og stillheten jeg finner når jeg går på myrene for å leite etter bær. Da får jeg tenkt over ting og kjent lukten av mose og planter. Det er nydelig å gå slik og filosofere.

For det andre er det spenningen. Vil jeg finne bær å putte i bøtta? Det er ikke bare å hente molta. Den er en lunefull plante. På steder der jeg året før har funnet mye bær, kan det neste år være så godt som fritt for bær. Akkurat som folk sørpå har sine hemmelige jordbærsteder, har jeg mange små myrflekker som jeg sjekker for bær hvert eneste år. Når jeg nærmer meg myra er det alltid spennende å se om det har vært andre plukkere før meg, og om det er bær å finne.

For det tredje er det turgleden og naturopplevelsene forbundet med moltesanking. Det er utrolig flott med de begynnende høstfargene i fjellet. Spesielt de årene det er lite bær på myrene, da må jeg høyere til fjells for å finne bær. Da får jeg både trim og noen fantastiske øyeblikk med lys og farger.

For det fjerde er det matauke. Hos oss bruker vi molte både til pålegg og til dessert. I vår familie liker alle molter. Min favoritt er nyplukkede molter med sukker på med nystekte vafler og en kremdott. Ellers bruker jeg molter til dessert og kakefyll i alle variasjoner.

 Og sist men ikke minst plukker jeg mange gaver. Jeg pleier å dele med andre av venner og kjenninger som selv ikke har helse til å plukke, eller anledning til å plukke bær. De får en pose bær til bursdag eller jul, eller som takk for en vennetjeneste. Det at jeg kan dele med andre gjør at det for meg er dobbelt glede å plukke bær.

Optimist

Torill forteller at hun hvert år har store forventninger til årets sesong. - Det er optimisten i meg, det, ler hun. Torill er alltid sikker på at hun skal finne bær. Torill har alltid mellom 10 og 30 kilo bær på sesongen. – Min aller beste sesong plukket jeg 50 kilo. Da var jeg godt fornøyd med meg selv! – Bærene sukrer jeg litt før jeg putter dem i fryseboksen, og så har jeg på lur til selskaper og til å glede andre, avlutter en forventningsfull Torill som med glede ser frem til nytt molteår.

Torills moltefilosofi

1. Ro og stillheten på turen
2. Spenningen
3. Turgleden og naturopplevelser
4. Matauke
5. Tilskudd til gaver

 

Share to