17. mai ute på ei lita øy 1 av 5

17. mai ute på ei lita øy


17. mai ute på ei lita øy

Det var om å gjøre å synge! - av full hals. Alle måtte synge skulle det monne, og rope Hurra! Det lille toget gikk trøstig i vei hver eneste 17. mai i min oppvekst, uansett vær. Barna først, de voksne etter.

Det lille toget går der fortsatt hver eneste 17. mai - i et øysammfunn med færre innbyggere enn da jeg var barn. Om borgertoget fortsatt stopper og synger ved hus der det bor eldre mennesker slik det gjorde før - det vet jeg ikke. Kanskje feires dagen på en litt annen måte nå enn det jeg husker fra min barndom, men jeg tror mye fortsatt er som før. Og det betyr at de aller fleste som er oppegående på øya må bidra skal det bli noen feiring; bidra med sang, delta på aktivitetene eller på dugnaden.

Jeg har mange minner fra barndommens 17. maifeiringer, som jeg nå ser på som litt eksotisk - vant som jeg har blitt til hovedstadens nasjonalfeiring. Mine barn har aldri opplevd annen nasjonaldagsfeiring enn barnetoget oppover Karl Johan mot slottet. Derfor vil jeg fortelle litt om hvordan jeg opplevde det å feire 17. mai på ei lita øy på Helgelandskysten, med rundt 150 innbyggere.

En ting er sikkert; etter julaften og bursdagen, var 17. mai den gjeveste dagen i året! Jeg fikk nesten ikke sove kvelden før, i spent forventning og med nystrøket pentøy klart til neste morgen. Jeg gledet meg enormt til 17. mai hvert år. Stoltheten og gleden over denne dagen var på ingen måte mindre enn de opplever, de som marsjerer oppover mot Kongens slott på 17. mai.

Bli med på 17. maifeiring på Bolga i Nordland for noen tiår siden.
 

 

Forfatter
Kristin Bolgård
Institusjon
Norsk kulturråd
Publisert
03/06/2012
Lisens
Navngivelse-Del på samme vilkår

Relaterte artikler

Anbefal en artikkel fra Wikipedia eller en annen godkjent kilde

Automatisk genererte artikler fra Wikipedia

17. mai

17. mai er den 137. dagen i året (138. i skuddår). Det er 228 dager igjen av året.

Kategori:Merkedag 17. mai

17.mai-pensen

17.mai-pensen er på Bybanen i Bergen. Det er en ekstra pens i dobbeltsporet, beliggende sør for Sparebanken Vest i Kaigaten. På 17. mai kan ikke Bybanen kjøre helt frem til endestoppet i Starvhusgaten på grunn av prosesjoner og svært store folkemengder i gatene, men må stoppe noen hundre meter før (Nonnesæter holdeplass er da endeholdeplass.). Da trengs en ekstra pens for å få banen tilbake på «riktig spor». 17.mai-pensen kalles så da den vanligvis bare er brukt den dagen.

Kategori:Fødsler 17. mai

Legg merke til at det ikke er sikkert at alle personer med egen artikkel på Wikipedia, og med fødselsdag denne datoen, er listet opp nedenfor.

17. mai-grunnloven

17. mai-grunnloven ble vedtatt av Norges første grunnlovgivende forsamling - Riksforsamlingen på Eidsvoll - den 17. mai 1814. Samme dag valgte forsamlingen Prins Christian Frederik til Norges konge. Han var tronarving til Danmark og Norge, stattholder siden mai 1813, og fra 19. februar norsk regent. 17. mai-grunnloven varte i nesten 6 måneder før den ble endret av et nytt overordentlig Storting høsten 1814 etter forhandlinger med svenske utsendinger. Etter å a vedtatt November-grunnloven valgte Stortinget den Sveriges konge Karl XIII til konge av Norge.[1] [2]

Alt innhold fra Wikipedia er lisensiert under en Creative Commons 3.0 lisens